QR-koodit, viivakoodit ja vaihtuva data
Ohjelmistomme tuottaa laadukkaasti qr-koodit ja yleisimmät viivakoodit suoraan tekstimuotoisesta aineistosta. Vaihtuvan datan avulla pystymme luomaan suuret määrät esimerkiksi yksilöllisiä käyntikortteja tai pääsylippuja suoraan Excel-taulukosta.
Luotujen viiva- ja qr-koodien toimivuus on syytä aina tarkistaa oikovedoksesta todellisessa käyttöympäristössä ennen painoluvan antamista.
Huom! Kun käsittelet tietoja Excelissä, varmista, että se ei lisää tai poista etunollia (leading zeroes).
Erilaiset viivakoodit
Qr-koodi
Qr-koodi eli kaksiulotteinen viivakoodi on tuttu esimerkiksi lento- ja junalipuista. Usein qr-koodi sisältää nettiosoitteen, mutta se voi sisältää myös tavallista tekstiä, puhelinnumeron, osoitetiedon tai kalenteritapahtuman.
Sinun ei tarvitse osata luoda itse qr-koodeja vaan me voimme tehdä ne puolestasi.
Suosittelemme vektorimuotoisia aineistoja joissa on cmyk-värit ja koodissa on käytetty pelkkää mustaa (100K).
EAN-13 -viivakoodi
Tuotepakkauksista löytyvä viivakoodi on useimmille se kaikkein tutuin viivakoodi. Mikäli tuotteellesi on GTIN-tuotetunniste, voimme sen perusteella luoda tarvittavann viivakoodin.
Minimikoko EAN-13-koodille on 29,83 mm x 18,28 mm.
Viivakoodin tulee olla tummasävyinen, mieluiten musta. Erityisesti punasävyisiä taustavärejä tulee väittää. Suosittelemme mustaa viivakoodia valkoisella taustalla.
Code 39 -viivakoodi
Code 39 on yksinkertainen perusviivakoodi eikä se tarvitse tarkistusmerkkiä. Code 39 -viivakoodi voi sisältää 1-44 merkkiä jotka voivat olla isoja tai pieniä kirjaimia, numeroita tai erikoismerkkejä.
Tämä viivakoodi sopii esimerkiksi pääsylippuihin, jäsenkortteihin tai seurantakoodeille.
Code 128 -viivakoodi
Code 128 on kehittyneempi versio edellisestä ja siinä tarvitaan aina tarkistusmerkki.
Tarkistusmerkillä varmistetaan, että sisältö on oikein kirjoitettu ja että siinä ei ole virheitä.
Code 128 voi koodata huomattavasti pidempia merkkijonoja.
Emme voi luoda Code 128 -viivakoodeja aineistosta josta puuttuu tarkistusmerkki.
Vaihtuva data
Taitto-ohjelmistomme pystyy ottamaan vastaan taulukkomuotoista dataa ja siten luomaan nopeasti satoja tai jopa tuhansia yksilöllisiä aineistoja.
Vaihtuvan datan tuominen sopii esimerkiksi suuriin määriin käyntikortteja tai nimikylttejä, pääsylippuihin tai festaripasseihin.
Näin teet vaihtuvan datan taulukon oikein
Vaihtuvan datan taulukko on periaatteeltaan hyvin yksinkertainen.
Ensimmäinen rivi on otsikkorivi ja sen jälkeen jokaisen aineiston tiedot on omalla rivillään, eri osatiedot omissa sarakkeissaan.
Älä yhdistele soluja tai lisää niihin sarkaimia tai tarpeettomia välilyöntejä. Erilaiset tekstimuotoilut eivät välity taittoon.
Aineisto voidaan toimittaa Excel-taulukkona, ods-taulukkona tai csv-muodossa. Mikäli aineistoon tulee muutoksia, toimita aina koko aineisto uusiksi.
Aineistopohja suunnitellaan aina pisimmän sisällön mukaan. Automaattisessa taitossa tekstikoko ei mukaudu sisällön pituuteen.
Esimerkki: Jos lyhyin sukunimi on Virta ja pisin Virtanen-Ala-Koivuhaka, tulee Virtanen-Alakoivuhaan mahtua varattuun tilaan halutulla kirjasinkoolla.
Postitukset ja osoitteistukset
Huom! Osoitteissa katuosoitteen, postinumeron ja postitoimipaikan tulee olla omissa sarakkeissaan.
Csv-tiedostot
Vaihtuva data voidaan toimittaa myös csv- eli pilkulla erotettuna tiedostona. Monet tietojärjestelmät tekevät csv-tiedostoja. Csv-tiedoston etu on se, että se sisältää vain raa’an datan eikä turhia muotoiluja.
Suosittelemme UTF-16 koodattua csv-tiedostoa merkkiongelmien välttämiseksi. UTF-8 ei toimi lainkaan mikäli siinä on mukana BOM-merkintä.
Huom! Lähetä aina ensin testitiedosto jotta voimme testata toimivuuden. Mikäli solujen sisällössä on mukana pilkkuja, käytä soluerottimena sisennystä (tab).