Avoinna ma–pe klo 7.30 – 16.00 sekä sopimuksen mukaan. ⎪  02 274 9222Piispanristi Kaarina

Painotuotteen suunnittelu

Oli sinulla käytössäsi Adoben tai Affinityn sovellukset, Canva tai jotain ihan muuta, onnistut varmemmin kun perusasiat ovat kunnossa jo suunnittelutyön alussa.

Esimerkkikuvat ovat Adoben ohjelmista, mutta vastaavat asetukset ja ominaisuudet löytyvät yleensä myös muista suunnitteluohjelmista.

1. Aineiston koko ja leikkuuvarat

Oli käyttämäsi ohjelmisto mikä tahansa, aloita aina määrittämällä arkki oikean kokoiseksi. Älä tee esimerkiksi 150 x 150 mm työtä A4-arkille.

Määritä dokumentille leikkuvarat (vähintään 2 mm) ja huolehdi, että kuvat ja objektit yltävät niiden ulkorajalle saakka.

Mikäli leikkuuvaroja ei voi määrittää, tee arkista 4 mm suurempi sekä pituus-, että leveyssuunnassa.

Myös muotoonleikattavissa ja stanssattavissa aineistoissa arkin koon tulee olla sisältöä vastaava.

Käytä suunnitellessasi apuna myös marginaalia, ei ole suositeltavaa sijoittaa tekstiä tai tärkeitä objekteja liian lähelle reunoja.

2. Väriasetukset

Mikäli ohjelmasi sen mahdollistaa, määritä työtila painokäyttöön tarkoitettuun cmyk-väritilaan. Esimeriksi Adobe Illustratorissa työtilan väritila on aina joko rgb tai cmyk, InDesignissä kyseistä valintaa ei ole.

Mikäli sovelluksessa on värienhallinta, varmista, että se on eurooppalaisissa asetuksissa ja käyttää esimerkiksi Fogra39-profiilia amerikkalaisen SWOPin sijasta.

Älä käytä PMS eli spottivärejä jos niistä ei ole erikseen sovittu.

RGB ja PMS-värit kääntyvät kyllä painettaessa tai tulostaessa oikeaan muotoon, mutta värit eivät välttämättä vastaa sitä mitä ruudulla on näkynyt.

Adoben työtilan väriasetukset

3. Sivupohja ja apuviivat (guides)

Osassa ohjelmista on mahdollista määrittää sivulle marginaalit. Marginaalit ovat vain suunnittelijan aputoiminto, mutta ne auttavat pitämään tärkeät elementit riittävän kaukana arkin reunasta.

Taitto-ohjelmissa kuten Adobe InDesign tai Affinity Publisher on mahdollista määrittää sivupohja jonka elementit toistuvat samalla tavalla joka sivulla.

Elementtien kohdistuksessa kannattaa käyttää apuviivoja (guides). Apuviivat ovat hyödyllisiä erityisesti taitettavissa töissä.

Monisivuisissa vihoissa suosittelemme sivunumeroiden käyttöä.

4. Tasot (layers)

Useimmissa painotuotteiden suunnittelemiseen tarkoitetuissa ohjelmissa on mahdollista sijoittaa objekteja eri tasoille.

Tasoista on hyötyä esimerkiksi kun tiettyjem elementtien pitää aina pysyä päällimmäisenä tai alimmaisena.

Myös stanssipiirrokset ja esimerkiksi taitosten merkinnät voi laittaa omille tasoilleen jolloin ne on helppo piilottaa tulostusaineistosta

Tasoja on myös mahdollista lukita jolloin niillä olevat objektit pysyvät aina paikoillaan.

tasot eli layers -ikkuna

5. Kuvat ja fontit

Kuvat: Mikäli ohjelma linkittää työhön tuodut kuvat, pidä huoli, että et siirtele tai uudelleennimeä niitä. Kuvat kannattaa pitää samalla levyllä kuin millä työskentelet

Esimerkiksi ulkoisella kovalevyllä olevien kuvien linkitys rikkoontuu kun levyn irrottaa tai sen asematunnus muuttuu (Windows).

Monet sovellukset linkittävät kuvat jotta työtiedoston koko ei kasvaisi hallitsemattomasti.

Fontit: Koneellasi olevat fontit eivät näy muiden koneilla. Windows ja mac-koneissa voi olla tarjolla erilainen fonttivalikoima.

Googlen fontit ovat ilmaiseksi käytettävissä sekä painotuotteissa että nettisivuilla. Adoben fonttikirjasto sisältyy Creative Cloud -tilaukseen.

6. PDF-aineiston tekeminen

Tutustu aina painoaineiston vaatimuksiin. Jos et tiedä, kysy.

Varmista aina, että käytössä on eurooppalainen väriprofiili (yleensä Fogra39) ja leikkuuvarat tulevat mukaan lopulliseen aineistoon. Jos et ole varma, kannattaa aina laittaa leikkuuvarat ja merkit, niistä ei yleensä ole haittaakaan.

Vihoissa sivut aina erikseen, ei aukeamittain. Taitettavissa aineistoissa saman puolen sivut voivat olla yhdessä.

Mikäli aineisto ei ole vaatimuksien mukainen, lopputulos ei välttämättä vastaa haluttua.

Painolassa me autamme!

Tarjousta pyytäessäsi voit lähettää meille aineiston tarkistettavaksi ja prepress-asiantuntijamme auttavat tarvittaessa oikeiden asetusten löytämisessä.

Oikein tehdyt aineistot ovat kaikkien etu. Työ valmistuu ajallaan eikä aineistoja tarvitse avata ja korjailla. Aikaa säästyy ja laatu on sitä mitä pitääkin.

Ota rohkeasti yhteyttä ja kysy lisää!

Tilaa Painolan uutiskirje!

Haluatko lukea tuoreimmat uutiset, vinkit ja tiedotteet?

Turhaan emme häiritse eikä liian usein. Voit myös lopettaa tilauksen kun haluat.

Skip to content