Avoinna ma–pe klo 7.30 – 16.00 sekä sopimuksen mukaan. ⎪  02 274 9222Piispanristi Kaarina

Painoaineistojen teko Canvalla

Ilmainen ja helppokäyttöinen Canva on toimiva valinta painotuotteiden suunnitteluun. Canvalla tehtyihin aineistoihin pätevät samat vaatimukset kuin muillakin ohjelmilla tehtyihin.

Mikäli painoaineistojen tekeminen ei ole vielä ihan tuttua, löydät tältä sivulta tarpeellisia ohjeita.

Oikein ja oikeaan kokoon tehty aineisto varmistaa, että työ valmistuu ajallaan ja lopputulos on laadukas.

Emme suosittele painoainestojen tekemistä toimisto-ohjelmilla kuten Word, PowerPoint ja Excel.

Monet Canvan valmispohjat ovat tuumakoossa, mutta se ei haittaa, muista vain mainita todellinen koko tilausta tehdessä. Emme suosittele käyttämään netti- tai somepohjia painotuotteissa.

Leikkuuvarojen määrittäminen

Mikäli kuvapinta ulottuu arkin reunalle saakka, tarvitaan aineistoon aina leikkuuvarat. Muuten tuotteeseen voi lopulliseen kokoon leikatessa jäädä valkoinen reunus.

Leikkuuvarat kannattaa määrittää heti suunnittelutyön alussa.

Canvassa leikkuuvaroista käytetään termiä ”ylitysalue” mutta englanninkielinen sana ”bleed” on tutumpi painotuotteiden kanssa työskenteleville.

leikkuuvarojen näyttäminen canvan valikoissa

Reunukset eli marginaalit

Samalla kannattaa asettaa marginaalit näkyviin, jotta et sijoita vahingossa tärkeitä elementtejä kuten tekstiä liian lähelle reunaa.

Marginaalit ovat vain suunnittelijan apuna ja ne voi ylittää, mutta tärkeät elementit tulee jättää aina vähintään 2 mm etäisyydelle reunasta.

Leikkuuvarojen muistilista

  1. Huomioi leikkuuvarat heti työtä aloittaessa
  2. Vedä reunoihin ulottuvat kuvat/kuviot ja väripohjat aina leikkuuvaran ulkoreunaan saakka
  3. Ruksaa leikkuuvarat ja merkit mukaan pdf-tiedostoa tallentaessa

Tutustu Canvan ohjeisiin leikkuuvaroista ja marginaaleista ›

Kuvien riittävä resoluutio

Hyvälaatuisissa painotuotteissa kuvien olisi hyvä olla resoluutioltaan 300 dpi eli 300 kuvapistettä tuumalla (dots per inch).

Isommissa töissä kuten rollupeissa voidaan käyttää myös pienempiresoluutioisia kuvia. Mitä kauempaa tuotetta katsotaan, sitä pienempi resoluutio on riittävä.

Painoaineistoa tehdessä kannattaa aina käyttää alkuperäisiä kuvia, ei pienennettyjä nettiversioita.

Whatsappilla tai vastaavilla sovelluksilla ei kannata koskaan lähettää painotuotteisiin tulevia kuvia, sillä silloin niiden laatu heikkenee merkittävästi.

Tutustu Canvan artikkeliin kuvatiedostojen resoluutiosta ›

Mitä jos kuvien resoluutio ei riitä?

Mitä enemmän resoluutio jää alle suosituksen, sitä rakeisempi lopputulos on.

Muuten hyvälaatuinen 200 dpi kuva ei välttämättä näytä vielä merkittävästi huonommalta, mutta esimerkiksi 100 dpi kuva on jo turhan rakeinen.

Nykyaikaisissa kuvankäsittelyohjelmissa kuten Adobe Photoshopissa ja Affinity Photossa on kehittyneitä työkaluja kuvien laadukkaaseen suurentamiseen, mutta ihmeitä nekään eivät tee.

Kuvan resoluutio on laskennallinen arvo johon vaikuttavat kuvan mitat tulostuskoossa sekä pikselimäärä. Esimerkkikuvassa 1920 x 1280 pikselin kokoisen kuvan mitat 300 dpi resoluutiolla.

CMYK eli painovärit

Neliväripainatuksessa käytetään cmyk-värejä. Ne muodostuvat neljästä eri värikomponentista, syaani (C), magenta (M), keltainen (Y) ja musta (K).

Näytöllä kuva muodostuu taas kolmesta eri osaväristä (RGB-värit).

Järjestelmämme muuntaa rgb-värit automaattisesti cmyk-muotoon, mutta paras lopputulos saavutetaan käyttämällä cmyk-värejä jo tiedostoa tehtäessä. 

Canvan ilmaisversiossa ei valitettavasti voi luoda pdf-tiedostoa cmyk-väreillä. Suurta väritarkkuutta vaativissa töissä suosittelemme käyttämään Adoben ohjelmistoja.

Tutustu Canvan ohjeisiin tulostusväreistä ›

Tallentaminen pdf-tiedostoksi

  1. Valitse tiedostotyypiksi PDF – tulostus
  2. Valitse Rajausmerkinnät/leikkausvara
  3. Mikäli käytät maksullista versiota, valitse väriprofiiliksi CMYK

Monisivuisessa aineistossa tulee kaikkien sivujen olla samassa tiedostossa. Älä litistä pdf:ää (Flatten PDF), ellei lopullisessa pdf-tiedostossa näy ongelmia.

Nimeä tiedostot selkeästi. On hyvä tapa merkitä aineiston koko (paperikoko tai mm) tiedostonnimeen (esim. käyntikortissa 90x50mm). Mikäli lähetät tiedostosta uuden version, nimeä se erottuvasti (lisää loppuun esim. -v2 tai -korjattu).

Tarkista aineisto. Avaa pdf mieluiten Adobe Acrobat  Readerilla (ilmainen). Mikäli tiedostossa näkyy ongelmia, tallenna se käyttäen valintaa Litistä PDF (Flatten PDF).

Lopullinen koko

Tee aineisto aina haluttuun kokoon.

Monet Canvan valmispohjista ovat tuumakoossa. Tarkista aineiston koko ja ilmoita se aina tilausta tehdessä. Koon tulisi olla tasamillejä ilman kymmenesosia.

Näet koon yläpalkin Muuta kokoa -nappulan takaa. Ilmaisversiossa ei ole mahdollista muokata valmispohjien kokoa. Näet koon milleinä kun vaihdat yksikön in -> mm.

Voit myös aina luoda tyhjän työn juuri haluttuun kokoon.

Suurkuvatulosteet

Huom! Canva ei tue isokokoisia aineistoja. Tee suurkuva-aineistot 1:2 tai tarvittaessa 1:4 suhteella. 

Painoaineistojen tiedostokoko

Painoaineistojen koko voi olla paljon suurempi kuin nettiaineistoissa.

Ethän lähetä suurikokoisia tai suuria määriä tiedostoja sähköpostissa vaan suosit tiedostonjakopalveluita kuten WeTransfer: https://wetransfer.com/.

Tarvitsetko apua aineistojen tekemisessä?

Mikäli aineistojen tekemisessä on jotakin kysyttävää, voitte aina olla yhteydessä suunnittelijoihimme Mallaan ja Villeen:

Tilaa Painolan uutiskirje!

Haluatko lukea tuoreimmat uutiset, vinkit ja tiedotteet?

Turhaan emme häiritse eikä liian usein. Voit myös lopettaa tilauksen kun haluat.

Skip to content